Blog Articole
Sensibilitatea dintilor- ce te face sa zici „AU!” cand mananci inghetata?

Sensibilitatea dintilor poate aparea la orice varsta. De multe ori, factorii pe care ii putem influenta sunt chiar cauza acestei sensibilitati. Iata care sunt cele mai des intalnite cauze pentru dinti sensibili:

Periaj gresit

Uneori sensibilitatea apare din cauza periajului. Daca aplicati prea multa presiune atunci cand periati dintii sau daca aveti o periuta cu peri prea tari/rigizi, atunci veti indeparta straturile protectoare de pe dinti si veti expune canalele mici care duc la nervii dintilor. Alimentele reci sau fierbinti pot ajunge apoi la nervii dintilor, cauzand dureri.  De asemenea, un periaj in directia gresita poate favoriza retractia gingivala, cu  expunerea succesiva a radacinii dentare sensibile.Folositi o periuta mai moale, aplicati mai putina presiune si periati mereu dinspre gingie inspre marginea libera a dintelui.

Mancare acidulata

In cazul in care aveti canalele nervilor expuse si consumati multe alimente cu acizi- cum ar fi sosul de rosii, grapefruit, kiwi sau muraturi, acestea pot cauza dureri. Solutia- nu le mai mancati pana cand dintele isi revine.

Scrasniti din dinti

Un obicei foarte des intalnit care are efect abraziv asupra suprafetei dintilor. Acest obicei expune canalele nervilor, iar cand varii alimente ajung la acesti nervi, veti simti durere. Vorbiti cu dentistul dvs., acesta va poate oferi o gutiera protectoare pe care o puteti purta noaptea.

Folosirea pastei de dinti pentru albire pe baza de bicarbonat sau alte particule abrazive

Pasta de dinti pentru albire poate  contine varii elemente abrazive. Acestea au ca scop indepartarea stratului patat de pe dinti, dar de foarte multe ori se indeparteaza mai mult decat a fost dorit, lasand canalele nervilor expuse. Daca in urma folosirii pastei de dinti pentru albire simtiti o sensibilitate marita a dintilor, nu o mai folositi si schimbati-o cu una pentru dinti sensibili; folositi-o pe aceasta cel putin 3-4 saptamani.

Apa de gura

Daca folositi foarte des apa de gura pentru a va pastra o respiratei proaspata, aceasta poate, mai ales daca contine alcool, sa dizolve straturile protectoare ale dintilor. Folositi o apa de gura neutra, daca se poate cu fluor.

Parodontoza

Parodontoza se manifesta prin retragerea tesutului gingiei de pe dinti, lasand astfel bazele dintilor neprotejate. Vorbiti cu dentisul dumneavoastra! Paradontoza este o boala ce poate avea consecinte foarte grave si care necesita tratament.

Placa bacteriana si tartrul

Chiar si in cazul in care urmati toate indicatiile privind igena orala, se pot forma placi bacteriene in locuri mai putin accesibile. Acestea se vor intari si vor deveni tartru, distrugand smaltul si expunand nervii dintilor la influente care pot cauza dureri.

Probleme cu plombele vechi

Multe plombe vechi pot cauza probleme, intrucat uzura poate duce la margini slabite, prin care sa intre bacteriile si sa distruga smaltul. In acest caz trebuie sa mergeti la dentist  pentru a vi se pune o plomba noua.

Cauzele sensibilitatii dintilor desigur ca nu se opresc aici; cel mai sigur- vizitati medicul stomatolog si vedeti care este situatia in cazul dvs!

FORMULAR CONTACT