Blog Articole
Parodontita – o dezvoltare mai recenta

Un studiu efectuat de profesorul Francis Hughes de la Dental Institute at King’s College in Londra asupra unui numar de 303 cranii din perioada anilor 200-400, aflate in colectia Muzeului National de Istorie a Regatului Unit al Marii Britanii, arata ca britanici vechi suferau intr-un numar mult mai mic de paradontita decat urmasii lor din prezent.

Paradontita este o inflamatie cronica a gingiilor, rezultat al unei acumulari de placi bacteriene.  Desi o buna parte din populatie este afectata de varianta mai putin severa a paradontitei -gingivita- diversi factori precum fumatul, diabetul sau alte afectiuni medicale pot declansa paradontita, ceea ce poate duce la  pierderea dintilor.

Desi britanicii din perioada romana nu vizitau in mod regulat dentistul si nici nu isi periau dinti, doar 5% dintre acestia sufereau de parodontita, pe cand in zilele noastre intre 15-30% din populatia britanica sufera de aceasta boala, ne relateaza studiul publicat pe site-ul King’s College din Londra.

In acelasi timp, infectiile, abcesele si cariile erau destul de raspandite, la fel se putea observa si o uzura ridicata a dintilor, asa cum era de asteptat la o populatie a carei hrana se baza in mare parte pe cereale.

Theya Molleson, co-autor al studiului de la Muzeul de Istorie Naturala, precizeaza ca studiul arata o deteriorare majora in domeniul sanatatii orale intre perioada romana și Anglia moderna. Subliniind rolul probabil al fumatului in aparitia parodontitei in numar mare in randul populatiilor moderne, autoarea  ne spune ca boala poate fi evitata prin renuntarea la fumat; cum numarul fumatorilor este in scadere, in curand  ar trebui sa vedem o scadere a prevalentei bolii.  

Pe de alta parte, intrucat adevarata cauza a parodontopatiilor o reprezinta igiena orala precara, atentia pacientilor ar trebui indreptata mereu spre reinnoirea cunostintelor privind tehnicile de igiena orala. Programeaza-ti chiar acum o sedinta cu un specialist Dentaplus pentru detalii privind igienizarea orala-atat cea profesionala in cabinet, cat si la domiciliu.

FORMULAR CONTACT